WHAT'S NEW?
Loading...

Economisește inteligent


Câștigi bani? Ești o țintă. Pentru cine? Pentru toți cei care au ceva de vândut. Ei își fac meseria. Vor încerca să îți vândă cât mai mult și cât mai scump.
Tu trebuie să ai grijă de banii tăi, pentru că au tendința să îți zboare foarte ușor din portofel. Da, îți spun din experiență. Câteodată rămân și eu uimit cum am reușit să cheltui o grămadă de bani și mă și întreb pe ce i-am dat.

Oamenii nu cumpără niciodată cu mintea ci cu inima. Ne place să credem că suntem raționali, că analizăm și că luăm întotdeauna cea mai bună decizie, inclusiv când vine vorba de cumpărături. Dar nu e așa. Ne lăsăm foarte ușor duși de val. Și asta costă.

Dar știi? Se poate să cumperi și rațional. Asta dacă te gândești înainte (înainte să te implici emoțional) la ce vei face, dacă nu iei decizia pe loc și pe baza unui impuls de moment ci îți definești înainte câteva criterii de alegere. Dacă faci așa o să reușești să faci foarte multe economii, fără să fii nevoit să renunți la ce îți dorești și la ce aveai nevoie.
Cu bani economisiți poate îți cumperi ceva de care chiar ai nevoie sau chiar ți-ai dorit cu adevărat să ai, poți să investești în planul tău de pensie și să îți faci bătrânețea mai ușoară sau poți să oferi copiiilor tăi o educație mai bună și un viitor mai bun. Tu alegi. Dai banii pe prostii sau pe ceva care chiar merită?

Tehnologie

Ți-ai făcut socoteala cam câți bani ai dat pe electronice? A meritat? Primul meu calculator a costat o grămadă de bani. La vremea lui era super performant, de aceea a și costat atât. Am avut senzația că o să fie o investiție pe termen lung și am zis că mai bine iau ceva de calitate. Ca să fiu sincer, l-am luat pe banii părinților pentru că eu eram student și nu mi l-aș fi permis. S-au sacrificat ai mei. Ei bine, poți să îți imaginezi că în 2 ani de zile calculatorul meu cel super performant a devenit o rablă enervantă. Și nu pentru că s-a stricat ci pentru că tehnologia a avansat foarte rapid. Și dacă ar fi vorba doar de calculatoare ar mai fi cum ar mai fi. Dar au apărut și telefoanele mobile. Dacă le-aș fi păstrat pe toate cred că puteam să deschid un mic muzeu. Și mai nou au apărut tablete și probabil că or să apară și alte gadget-uri indispensabile.
Ce vreau să spun? Dacă îți permiți cumpără. Dar nu cumpăra vârf de gamă. Cumpără exact ce ai nevoie. Nu trebuie să îți iei cel mai performant computer decât dacă îți trebuie la business - dacă e așa înseamnă că e o investiție care îți va aduce bani. Altfel alege un computer mediu. Peste 1 an sau 2 oricum îl schimbi pentru că tehnologia se schimbă. La fel și cu telefonul. Dacă imaginea te ajută foarte mult în business, atunci Ok. Dar altfel nu merită să dai banii pe cel mai nou și mai scump telefon. Dacă vrei să știi, telefonul de care sunt cel mai mulțumit e unul simplu de tot. Știi de ce? Pentru că e mic, iar bateria mă ține 9 zile. În timpul ăsta trebuie să încarc smartphone-ul de vreo 15 ori.

Apropo de telefoane. Ca să vorbești la telefon ai nevoie de abonament sau cartelă, nu? Ofertele companiilor de telefonie mobilă sunt tentante și de cele mai multe ori oamenii ajung să cumpere mult mai multe minute decât folosesc, plătind în mod evident bani degeaba.

Instrumente financiare

Capitolul acesta e destul de stufos și costisitor dacă nu ești atent. În primul rând asigurările. Știu că românii oricum nu dau bani mulți pe asigurări și poate că bine fac. Ofertele firmelor de asigurări din România nici nu sunt foarte avantajoase. Dar mă gândesc acum la altfel de asigurări - garanțiile extinse. De cele mai multe ori nu e nevoie de o garanție extinsă pentru că nu merită prețul plătit. Se întâmplă deseori ca acea garanție extinsă să fie mult mai scumpă decât o eventuală reparație sau chiar decât un produs second-hand echivalent. Atunci de ce să dai banii?

Cardul poate fi cel mai mare dușman al tău. În principiu este un instrument foarte folositor - în loc să ai portofelul burdușit cu bani mai bine ai doar o bucățică de plastic. Iar dacă pierzi portofelul sau ți-l fură cineva nu plângi după bani. Problema e când te apuci să cumperi cu cardul. Cumperi și cumperi și cumperi. Nu îți mai dai seama cât ai cheltuit pentru că plasticul ăla nu se micșorează; ți se micșorează doar soldul din cont. Dacă ai plăti cu cash ai vedea că teancul de bani se subțiază rapid și poate ai fi mai cumpătat. O idee bună e să îți faci de acasă lista cu ce vrei să cumperi, iar când ajungi la magazin să te ții de lista respectivă. Nu cumpăra doar că ai văzut tu că e la promoție. Dacă nu e pe listă înseamnă că nu îți trebuia acum. Mai ales dacă e vorba de alimente. Le cumperi la promoție, dar le arunci nedesfăcute și într-un final ai dat banii degeaba.

Cel mai perfid este cardul de credit. Mulți oameni, când se văd cu contul plin se pun pe treabă (pe făcut cumpărături). Și nu se lasă până nu golesc cardul. Nicio problemă, doar că nu erau banii lor ci banii băncii. Și normal că banca nu i-a făcut cadou ci îi vrea înapoi. Dar banca face o șmecherie ca să pară că sunt cadou - Acordă o perioadă de grație (între 30 și 60 de zile). Dacă returnezi banii în acest interval e Ok, dar dacă întârzii și numai cu o zi atunci banca îți va lua dobândă pentru toată perioada. Iar dobânda este una foarte mare.

Jocuri de noroc

E Ok să cumperi câte un bilet la loterie din când în când, din amuzament sau ca să-ți testezi norocul sau intuiția. Ideea e să nu faci din asta o obsesie. Jocurile de noroc sunt o boală cruntă. Mai rău ca drogurile. Am auzit despre multe cazuri de oameni care s-au curățat din cauza jocurilor de noroc. Mai ții minte Bingo-mania? Ia și cartonul alb, ia-l și pe ăla albastru, ia-l și pe ăla verde... puteai să cumperi toate culorile din lume. Un bilet nu costă mult, dar dacă te apuci și cumperi zeci de bilete în fiecare săptămână ajungi la faliment. Știu pe cineva care a reușit să piardă la celebrele Păcănele tot ce câștigase cu multă trudă în câțiva ani de muncă. Sunt mulți care pierd enorm la pariuri sportive, sunt oameni care și-au pierdut toată averea și ceva pe deasupra la cazino.
Cum spuneam, jocurile de noroc sunt o boală și trebuie să știi să te vaccinezi. Joacă doar de amuzament, joacă să-ți testezi apetitul pentru risc, dar nu juca niciodată cu gândul că vei câștiga, că te vei îmbogăți peste noapte. Șansele sunt foarte mici. Infime. În cele mai multe cazuri pierzi.

Alimentație

Să știi că nu sunt obsedat de mâncare sănătoasă. Mănânc tot ce îmi trece prin cap. Dar de obicei ocolesc fast-food-urile. Hai să lăsăm la o parte faptul că la fast-food găsești numai junk-food (mâncare gunoi). Dar știi câți bani dai pe mâncarea aia? Știi că cu aceeași bani sau chiar cu mai puțin poți să mănânci la un restaurant un meniu complet? Iar la restaurant e mare diferență de calitate a serviciului. Mâncarea stă pe farfurie nu în ambalaje de carton, mănânci cu cuțit și furculiță nu e nevoie să îți bagi mâinile în mâncare, de servit te servește cineva nu trebuie să te plimbi tu cu o tavă de plastic în mână.

Mâncarea de fast-food te îngrașe tot ”fast”. Pentru că sunt bombe calorice. Dacă ai compensa prin sport, n-ar fi o problemă. Dar mulți nu o fac. În schimb se lasă amăgiți de foarte multe promisiuni gen - pastila minune care te ajută să dai jos 10 kg în numai 2 săptămâni. Și bineînțeles, pentru că e așa de minunată pastila aia costă și foarte mulți bani. De fapt sunt bani aruncați pe geam. Nu există pastile minune. În cel mai bun caz nu au niciun efect, iar în cel mai rău caz au niște efecte devastatoare pentru organism.

Excesele alimentare îți scurtează drumul către doctor. La doctor ajungem toți mai devreme sau mai târziu pentru că n-avem ce face - organismul îmbătrânește și se mai strică. Dar cu cât poți să ajungi mai târziu la doctor (în sensul de a te menține sănătos nu de a evita tratamentul la o boală pe care deja o ai pentru că asta ar fi o mare prostie) cu atât mai bine. Doctorii te fac bine în multe cazuri, dar sunt foarte costisitori. Uneori doctorii nu au ce să-ți facă chiar cu toți banii din lume. Deci, dacă poți să te îngrijești și să previi, fă-o.

Casă și mașină

Acestea sunt 2 cheltuieli foarte mari. Mulți oameni se îndatorează pe viață ca să-și cumpere casă și mașină. Și de multe ori exagerează. Își cumpără ceva mult mai mare decât au de fapt nevoie și, bineînțeles, plătesc dobânzi foarte mari pentru asta.

Ai nevoie de o casă foarte mare? Dacă ai familie mare Ok, dar dacă ești la început de drum poate nu are sens. Să știi că nu e musai să cumperi o singură casă în toată viața ta. Poți să cumperi o casă mai mică și când vei avea nevoie de una mai mare să vinzi ce aveai și să cumperi ce îți trebuie. E adevărat, când cumperi și vinzi există niște costuri (taxe, comisioane, timp pierdut), dar și altfel ai costuri (dobânzi mai mari la bancă, costuri de întreținere mult mai mari, cheltuieli de renovare mult mai mari). Când te decizi să cumperi o casă merită să te joci un pic cu socotelile și să vezi ce strategie este mai bună pentru tine. O să rămâi surprins. E vorba de diferențe de mii sau zeci de mii de euro. Cât timp ar trebui să muncești ca să câștigi banii ăștia? Poate merită să dedici câteva zile ca să faci niște socoteli mai amănunțite.

La fel și cu mașina. Ai nevoie de o mașină foarte mare? De un motor foarte mare? În majoritatea emisiunilor cu profil auto prezentatorii fac nazuri când vine vorba de o motorizare mică și aproape întotdeauna aleg motorizarea cea mai mare. Sincer să fiu nu știu de ce fac lucrul ăsta. Probabil pentru show. Și pentru că cei care se uită la emisiunea lor nu se prea pricep la condus mașina. Eu personal nu mă dau mare șofer. Dar am un prieten care conduce extraordinar. Ei bine, el se descurcă foarte bine și cu o mașină cu motor mai mic. Nu are nevoie de herghelii de cai putere ca să facă o depășire.  Prezentatorii TV, fără să vrea, se pun singuri într-o lumină proastă. Ei încearcă să se dea mari (că deh, dacă aleg un motor mai mare înseamnă că și ei sunt meseriași, nu?), dar de fapt ne transmit că sunt foarte slabi șoferi și că fără un motor mare nu se descurcă deloc. În orice caz, șoseaua nu e pistă de curse. Nu e nimic de demonstrat. Cu mașina trebuie să ajungi din punctul A în punctul B. Important e să ajungi teafăr în punctul B nu să ajungi cu 5 minute mai repede asumându-ți un risc foarte mare de a nu mai ajunge deloc. Așa că nu știu de ce e nevoie întotdeauna de un motor mare.
Ca să nu mă mai lungesc. Motor mai mare înseamnă impozite mai mari, asigurare mai mare, consum mai mai mare. Chiar ai nevoie? Dacă da, ia-l, dar dacă nu atunci mai bine economisești banii și cumperi altceva folositor.
Știi că o mașină ieșită de pe poarta magazinului își pierde instantaneu un sfert din valoare? Probabil că știi. Mă rog, depinde de model, de marcă, dar ideea e aceeași - mașina se devalorizează imediat ce ai cumpărat-o. În condițiile astea poate merită să te gândești și la varianta de a achiziționa o mașină second-hand. Second hand nu înseamnă neapărat o rablă. Sunt mașini second foarte foarte bune și aproape noi, iar diferența de preț față de același model de mașină, dar luat din magazin, este desul de mare.

0 comentarii: