WHAT'S NEW?
Loading...

Debenture


Nu știu dacă există o traducere în limba română, dar definiția este destul de simplă

Debenture este un fel de obligațiune și are aceleași caracteristici (maturitate, cupon etc). Deosebirea este dată de granții. În timp ce obligațiunile emise de către companii au în spate garanții (mijloace fixe, cash colateral), debentures sunt garantate doar de buna reputație a emitentului (adică investitorii sunt convinși că respectiva companie nu va da faliment în viitorul apropiat astfel încât au încredere să o împrumute).
Singura garanție e faptul că dacă emitentul nu plătește la timp dobânzile se poate iniția procedura de faliment și de acolo se va recupera ce se poate recupera.

Cum toată lumea așteaptă să primească un câștig proporțional cu riscul asumat și cum pentru debntures nu există garanții (deci riscul e mai mare) înseamnă că și dobânda pe care o vor plăti acest tip de certificate va fi mai mare. 

Există și variante mai puțin riscante. 
Se poate asocia un ”sinking fund” - de exemplu, dacă debentures au fost emise pe 30 de ani se poate răscumpăra o parte din valoarea lor după 10 ani  În felul acesta deținătorul își va recupera o parte din bani mai repede de 30 de ani, deci va fi mai puțin riscant pentru el. 
Există de asemenea și varianta în care debentures pot fi convertite în acțiuni.
Bineînțeles, cu cât riscul asociat scade cu atât și cuponul plătit va fi mai mic.

0 comentarii: