WHAT'S NEW?
Loading...

Cele mai populare sporturi cei mai tari sportivi

Sportul este un fenomen social din ce în ce mai răspândit. Omenirea nu mai stă chiar așa de bine cu practicarea sportului, dar excelează cu uitatul la televizor, iar competițiile sportive sunt spectacolul preferat. De ce? Pentru că sporturile au reguli simple, ușor de înțeles și adaugă o combinație specială divertismentului. E vorba de dramatism, de suspans, de pasiune.

Cu cât e mai urmărit spectacolul sportiv cu atât mai mulți bani se vor învârti în jurul lui. Pentru că sportul a devenit o mega afacere.
Pe plan mondial sportivii de valoare sunt plătiți mult mai bine decât medici, ingineri sau chiar președinți de corporații.
Prin sport, dacă ai un pic de talent și ești dispus să muncești foarte mult (știi zicala aia cu 1% inspirație și 99% transpirație?) ai șansa să devii bogat și faimos.

Aș zice că cel mai bine, dacă ai avea un copil, e să-l dai să facă sport. Dacă îi place și se ține de treabă va avea un viitor lipsit de griji si chiar dacă nu va dori să urmeze o carieră profesionistă măcar se va alege cu un corp mai sănătos.

Totuși, dacă în lumea largă sportul înflorește la noi e exact pe dos. Din ce în ce mai puține rezultate, din ce în ce mai puțină lume interesată de sport. Pe campionii noștri nu-i prea bagă nimeni în seamă. Oare de ce? Să nu-mi spui că lipsa banilor e problema. În țările din America de Sud sau Africa populația e mai săracă decât la noi și cu toate astea lumea e foarte aproape de sport. De ce s-a instalat lipsa asta de interes la noi? Și ce se poate face pentru a schimba situația? Chiar aș vrea să știu opinia ta pentru că mă interesează foarte mult subiectul.

Hai să vezi ce se întâmplă la nivel mondial.

Cele mai populare sporturi din lume (clasament bazat pe audiențe de televiziune, dar și potențialul de reclamă / puterea de cumpărare a telespectatorilor)

Fotbal - sportul rege nu numai în România, dar pe întreaga planetă. Este sportul dominant în Europa, America de Sud și Africa. Finala Campionatului Mondial de Fotbal strânge în jur de 600 milioane de telespectatori în timp ce finala Football Champions League se bucură de o audiență de 300 milioane de telespectatori. Peste 200 de țări se înscriu la startul calificărilor pentru Football World Cup.

Basket - un sport foarte răspândit în SUA și China și deasemenea foarte popular în Europa și America de Sud. Finala NBA este transmisă în peste 200 de țări.

Tenis - probabil sportul cu cea mai uniformă răspândire. E în top 7 preferințe în orice țară. Finala masculină de la Wimbledon este în topul celor mai urmărite 10 evenimente.

Cricket - este foarte popular în UK și în fostele colonii ale imperiului britanic - Australia și Africa de Sud. Locul 4 în acest clasament se datorează Indiei (cu o populație de peste 1 miliard) unde este cel mai popular sport. Finala cupei mondiale este văzută de aproximativ 400 milioane de spectatori, iar un meci India - Pakistan de peste 1 miliard.

Baseball - foarte popular în două țări puternice - USA și Japonia, în Japonia fiind și cel mai popular sport. De asemenea este popular și în Canada, Mexic și Corea. Numărul mare de spectatori / telespectatori se datorează și faptului că meciurile de baseball sunt foarte dese.

Fotbal american - cel mai îndrăgit sport în USA. Deasemenea foarte popular și în țările vecine - Canada și Mexic. Superbowl a devenit cel mai urmărit eveniment anual (ținând cont că olimpiadele și campionatele mondiale de fotbal se desfășoară doar o dată la 4 ani). 30 de secunde de publicitate în pauza Superbowl costă peste 4 miloane de dolari. De aceea companiile care cumpără spațiu publicitar s-au străduit de-a lungul timpului să facă reclame memorabile, iar acest lucru a sporit și mai mult numărul celor care se uită la acest eveniment.

Formula 1 - Este foarte populară în Europa și America Latină, dar se extinde rapid și în Asia - Japonia, Malaezia, Singapore, China, Zona Golfului Persic. Cursele sunt transmise în peste 200 de țări cu aproape 500 milioane de telespectatori la fiecare cursă. Jucătorii mari din industria auto sunt implicați în Formula 1 și investesc în jur de 3 miliarde dolari anual în dezvoltarea prototipurilor și echipe.

Golf - foarte apreciat în USA, Japonia, Korea și UK, dar și în restul Europei și Australia.

Atletism - este cel mai urmărit sport la cel mai mare eveniment sportiv mondial - Jocurile Olimpice de Vară. Finala cursei de 100m a avut o audiență de peste 1 miliard de oameni.

10 Hochei pe gheață - Ce mai urmărit sport în Canada, al 2 lea ca importanță în Rusia și al 4 lea în USA. Este popular de asemenea în Europa (țîările nordice și Cehia). Campionatele mondiale se transmit în peste 100 de țări și au o audiență de peste 700 milioane de oameni, în ciuda faptului că multe vedete din hochei (toți angrenați în NHL - competiția din SUA) nu participă și la campionatul mondial.

11 Box - extrem de popular în America de Nord și America Centrală, dar și în Europa și Japonia. Gale de box se organizează frecvent, celebre fiind cele din Las Vegas, dar faptul că nu există ceva regulat face ca boxul să nu intre în top 10.

12 Volei - foarte răspândit în Brazilia, dar și în Asia și Europa. Voleiul este sportul cu cele mai multe federații naționale - peste 200 la număr.

13 Badmington - nu este foarte răspândit în lume, dar este foarte popular în țările cu cele mai numeroase populații de pe glob - India și China.

14 Snooker - stârnește interes în UK, țara care l-a și inventat, dar mai ales în China unde este sportul numărul 4.

15 Ciclism - foarte popular mai ales datorită celor 3 tururi majore - Turul Franței, Turul Spaniei și Turul Italiei  care se numără printre evenimentele mondiale principale.

16 Înot - este cel mai urmărit al doilea sport la Jocurile Olimpice de Vară după atletism. În nicio țară nu se află în top 10, dar în absolut toate țările este în top 20.

17 Arte Marțiale Mixte - printre cele mai populare sporturi în Brazilia și Japonia. Este sportul cu cea mai spectaculoasă creștere, datorată în special UFC - Ultimate Fighting Challenge - competiție foarte populară în USA, dar și în Europa (în special UK).

18 Nascar - cea mai populară competiție motorizată în USA și aflată în continuă creștere. Totuși, la nivel global, interesul pentru Nascar este foarte scăzut.

19 Rugby - un sport major în special în emisfera australă - Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud. De asemenea popular în Franța și UK. În restul țărilor nu este un sport atât de urmărit, totuși cupa mondială strânge audiențe record de peste 4 miliarde de telespectatori.

20 Hochei pe iarbă - În multe topuri apare pe locul 5 în lume deși puțini au auzit de hochei pe iarbă. Asta datorită Indiei unde este foarte răspândit și considerat sportul național.

21 Curse de cai - sunt cunoscute în special datorită pariurilor. Stârnesc interesul mai ales în USA, UK, Japonia, Australia și țările din zona Golfului Persic.

22 Tenis de masă - foarte popular în Asia și în special în China. Deși la nivel de amatori este un sport foarte practicat, competițiile de profesioniști nu atrag un număr atât de mare de telespectatori.

23 Gimnastică - este un sport foarte cunoscut în toate țările, dar nicăieri nu se află în topul popularității. Atrage atenția în special la Jocurile Olimpice de Vară și la Campionatele Mondiale de Gimnastică.

24 Patinaj artistic - este oarecum asemănător ca atracție cu gimnastica, cu deosebirea că atrage atenția la Jocurile Olimpice de Iarnă

25 MotoGP - sport popular în Europa, în special în Spania și Italia. Este urmărit de asemenea și în Brazilia și Australia. Deși se încearcă popularizarea acestui sport și în USA și Asia prin organizarea de curse în acele zone, audiența este foarte limitată. Curios este faptul că cele mai multe vânzări de motociclete sunt tocmai în Asia și USA,

26 Lupte - reprezintă un sport tradițional în multe țări din vechea Europă, dar și Turcia, Rusia, Mongolia sau Japonia. Foarte practicat la nivel de colegiu în USA, dar nu foarte urmărit la televizor. Popularitatea sportului a crescut foarte mult în India după ce sportivi din această țară au câștigat medalii la olimpiadă.

27 Handbal - popular în unele țări din Europa (Germania, Spania, Franța), America de Sud (Brazilia) sau Asia. Nu a reușit să atragă deloc în USA.

28 Sărituri în apă - a devenit un sport atrăgător mai ales în China datorită rezultatelor bune și medaliilor obținute la Jocurile Olimpice și Campionate Mondiale

29 Ski alpin - foarte popular în Europa de Vest. Cel mai urmărit al doilea sport la Jocurile Olimpice de Iarnă. Totuși în restul lumii interesul pentru skiul alpin este foarte scăzut.

30 Patinaj viteză - a câștigat în popularitate în țări din Asia (Korea, China) datorită rezultatelor obținute de aceste țări la Jocurile Olimpice de Iarnă, dar rămâne un sport foarte puțin urmărit în restul lumii.

31 Indycar - curse populare în USA, în special Indy 500. La nivel internațional competiția de Indycar este mai urmărită decât Nascar, dar în USA nu este nici pe departe la fel de populară. În restul lumii interesul pentru cursele Indycar este foarte mic.

32 Raliuri - există un interes mediu pentru Campionatul Mondial de Raliuri, în special în Europa de Vest și Țările Nordice. De asemenea Raliul Dakar a crescut în popularitate.

33 Tir - există un interes pentru acest sport în India, Rusia, China, Korea și Asia în general. Foarte mulți americani practică tirul (în USA fiind permis portul de armă), dar la nivel de spectatori nu există mare interes.

34 Campionate de turisme - DTM, Australian V8 și Le Mans sunt competiții care atrag interesul în întreaga lume, totuși sunt considerate mai mult evenimente locale

35 Judo - este mai popular în Brazilia decât în patria mamă - Japonia. Există interes pentru judo și în țări din Europa de Vest, în special Franța și de asemenea în Korea.

Alte sporturi

36 Haltere
37 Biatlon
38 Campionatul Australian de Rugby
39 Campionatul de Fotbal Australian
40 Sumo
41 Tir cu arcul
42 Curse de ambarcațiuni cu vele
43 KickBoxing
44 WuShu
45 Scrimă
46 Surfing
47 Echitație
48 Kabbadi
49 Curling
50 Sărituri cu schiurile
51 Volei pe plajă
52 Biliard
53 Canotaj
54 Taekwando
55 Ski fond
56 Squash
57 Bob / sanie
58 Ski acrobatic
59 Triatlon
60 Polo pe apă
61 Înot sincron
62 Rodeo
63 Sărituri la trambulină
64 Snowboard
65 Softball
66 Drag Racing
67 Skateboard
68 Lacrosse
69 Caiac canoe
70 Windsurfing
71 Motocross
72 Hochei pe role
73 Polo pe iarbă
74 Sporturi extreme
75 Darts
76 Karate
77 Bowling
78 Racquetball
79 Bandy
80 Netball
81 Escaladă
82 Motociclism Speedway
83 Bărci Dragon
84 Dans sportiv
85 Motociclism Trial
86 Paddle
87 Pentatlon Modern
88 Mountain Bike
89 Combinata Nordică
90 Rafting
91 Croquet
92 Patinaj pe role
93 Ski pe apă
94 Ju Jitsu
95 Tenis cu piciorul
96 Wakeboarding
97 Sambo
98 Kendo
99 BMX
100 Lawn Bowling

Și cei mai bine plătiți sportivi din lume (top revista Forbes)

0 comentarii: