WHAT'S NEW?
Loading...

EPS - earning per share


Earning per share - câștigul pe acțiune. Definiția e foarte simplă - se împarte câștigul companiei (profitul) la numărul de acțiuni, iar rezultatul este exact câștigul pe acțiune.

Dar în economie nimic nu e simplu. În primul rând sunt mai multe feluri de a defini ce înseamnă câștigul și în al doilea rând nici numărul de acțiuni nu este întotdeauna ușor de determinat.

Hai să începem cu număratul acțiunilor că e un pic mai simplu. Sau cel puțin numerele sunt mai clare.

Numărul de acțiuni care sunt pe piață poate varia pe parcursul unui an. Compania poate emite noi acțiuni sau poate răscumpăra o parte din acțiunile care există pe piață.
Dacâ numărul de acțiuni variază, deobicei se calculează o medie, iar această medie este folosită pentru determinarea EPS.

Dar multe companii folosesc și instrumente financiare mai sofisticate. De exemplu pot emite obligațiuni, împrumuturi sau garanții convertibile în acțiuni, Se pot emite de asemenea opțiuni de cumpărare de acțiuni (iar aceste opțiuni vor fi exercitate sau nu în funcție de evoluția prețului acțiunilor).
În cazul în care există astfel de instrumente se poate calcula un EPS diluat unde câștigurile sunt împărțite la numărul totoal de potențiale acțiuni (acțiunile propriu zise + cele convertite)

Mai există și acțiuni preferențiale. Cu acestea e mai simplu pentru că se știe numărul lor și dividentele stabilite pentru ele. Dividentele acordate acțiunilor preferențiale se scad din câștiguri și ce rămâne se împarte la numărul de acțiuni ordinare.

Cea mai mare problemă este cu definirea câștigurilor. Aici se poate face cea mai mare manipulare.

Se pot da numeroase exemple de manipulare a cifrei câștigurilor;

  • O companie poate produce pe stoc. Pe hârtie are profit, dar în realitate are doar niște depozite pline cu produse pe care nu i le cumpără nimeni
  • O bancă poate da credite fără acoperire. Pe hârtie are profit, dar în realitate creditele nu vor fi niciodată rambursate
  • O companie vinde un utilaj sau niște clădiri și brusc are niște venituri foarte mari. De obicei veniturile extraordinare și cheltuielile extraordinare nu sunt incluse în calcularea câștigului, dar din nou, sunt multe forme de a interpreta ce înseamnă extraordinar
Când e vorba de un câștig ajustat (care exclude veniturile și cheltuielile extraordinare se folosește Pro forma EPS - câștigurile se calculează plecând de la o serie de presupuneri

Cel mai bun mod de a calcula EPS, din punctul de vedere al investitorului, este de a vedea care sunt câștigurile plecând de la Cash flow.

”Cash is king” este o zicală cu care sunt de acord toți economiștii. Cash flow statement e mai greu de manipulat ca Income statement. Dacă la sfârșitul anului compania are mai mulți bani în cont decât la începutul anului înseamnă că a făcut profit, dacă nu înseamnă că a avut pierderi, indiferent ce iese din income statement. 

0 comentarii: