WHAT'S NEW?
Loading...

APR - annual percentage rate


APR - annual percentage rate - echivalentul în limba română fiind
DAE - dobândă anuală efectivă.

Ai văzut reclamele băncilor care ne transmit, folosind litere mari, mari de tot, că ne pot oferi credite cu dobânzi mici, mici de tot? Ai văzut că în aceleași reclame mai scrie undeva în josul posterului, cu litere mici, mici de tot ceva despre DAE, care nu mai e chiar așa de mic cum e dobânda scrisă cu litere mari?

Asta e o strategie de marketing pe care o folosesc băncile. Normal, consumatorii caută prețuri mici pentru produse și dobânzi mici pentru credite. Atunci banca le oferă clienților ceea ce vor - dobânzi mici. Numai că banca are și ea niște costuri și mai vrea să facă și profit. Dacă oferă dobânzi prea mici ar da faliment.

Dar dacă banca ar lăsa dobânzile mici, ca să atragă clienții (care asta caută) și în schimb ar câștiga bani din taxarea altor servicii? Super idee!

Ia să vedem. Ar putea exista comision de risc, comision de mentenanță a contului, comision de analiză, comision de retragere numerar, comision de depunere, comision de schimb valutar, asta ca să le enumăr pe cele mai cunoscute. Poate vrei și un card, poate vrei și homebanking sau mobilebanking, poate mai vrei și altele. Pentru toate vei mai plăti niște comisione mai mari sau mai mici. Mai mult, unele bănci prezintă o dobândă promoțională care e valabilă doar în primele 6 luni sau 1 an, după care dobânda crește și în restul de 9 ani, 19 ani, 29 de ani sau perioada pe care te-ai îndatorat să plătești o dobândă mai mare.

DAE asta face - încearcă să adune toate costurile aferente unui credit, iar rezultatul îl reprezintă dobânda reală pe care o vei plăti. Normal că băncilor nu prea le convine să spună care e DAE, dar sunt obligate de lege.

Dacă știi DAE atunci îți va fi mai ușor să compari ofertele băncilor și să îți faci socotelile (dacă îți permiți să susții ratele și cât te va costa ca să iei un împrumut).

Atenție: DAE nu este totuși cel mai bun mod de a compara ofertele băncilor. De ce? Pentru că fiecare bancă are altă metodă de a calcula DAE (deoarece diferă numărul comisioanelor și valoarea lor)

O metodă mai bună de a compara ofertele băncilor o găsești în aricolul - Cum găsești creditul cu cea mai bună dobândă?

0 comentarii: