WHAT'S NEW?
Loading...

Leverage


Leverage - efectul de levier - înseamnă să împrumuți bani pentru ați crește ROI.

Explicația vine din fizică. Mai ții minte? E vorba despre pârghii - cu cât brațul pârghiei este mai mare cu atât va fi mai ușor (vei avea nevoie de o forță mai mică) să ridici o greutate cu ajutorul pârghiei. Vrei să ridici o greutate mai mare, folosești o pârghie mai mare.


La fel ar sta treaba și în economie. Vrei un ROI mai mare? Folosește o pârghie mai mare.
Dar care e pârghia în acest caz? Pârghia este capitalul de care dispui.
Și cum să mărești capitalul? Capitalul nu poți să-l mărești decât dacă vii cu alți bani de acasă. Dar poți să faci rost de mai mulți bani dacă faci un împrumut.

Hai să dau un exemplu

Să zicem că vrei să cumperi o casă. Dar nu ai decat 20.000 euro. Cu banii ăștia nu prea poți să cumperi cine știe ce. Eventual o casă foarte dărăpănată.  Dar te poți împrumuta la bancă 90.000 euro. Cu 20.000 euro ai tăi și cu 80.000 euro de la bancă poți să cumperi o casă decentă. Mai folosești încă 10.000 euro din banii împrumutați și renovezi casa. 
Bun. Casa renovată valorează 150.000 euro. O vinzi, dai banii înapoi la bancă și îți rămân și ție 60.000 euro.  Wow. Păi e foarte bine. Ai reușit să-ți triplezi banii pe care îi aveai inițial și ai obținut un ROI de 200%. Dacă te-ai fi bazat doar pe banii tăi poate luai doar o cocioabă și oricât ai fi renovat-o n-ar fi valorat mai mult de 25.000 euro. În acest caz ROi ar fi fost de doar 25%. 

E mare diferență, nu? Bine, a fost doar un exemplu simplificat, nu am ținut cont de dobânzi, taxe și alte cheltuieli, dar ilustrează destul de bine ce înseamnă leverage-ul.

Din păcate nu trăim într-o lume perfectă. De multe ori lucrurile nu evoluează asșa cum ne-am dori. Se poate întâmpla să nu reușești să vinzi casa, deși arată superb. Rămâi cu banii blocați. În schimb banca îti va cere să-i dai banii înapoi și nu oricum ci cu dobândă. 
Ca să faci rost repede de bani s-ar putea să fii nevoit să vinzi casa doar cu prețul cu care ai cumpărat-o și atunci vei avea o pierdere substanțială.

Știi că se poate să te folosești de efectul de leverage și fără să împrumuți bani? Uite cum - investești într-o companie, iar compania respectivă se împrumută pentru a-și extinde afacerea și a-și crește profitabilitatea. 
E cam același lucru, dar riscul e diferit. Dacă împrumuți tu bani de la bancă vei fi nevoit să dai tot tu toți banii înapoi cu dobânzi cu tot. Dacă investești într-o companie poți să pierzi cel mult banii pe care i-ai investit, dar nu mai trebuie să dai nimic înapoi la bancă.

Mă rog, să nu te aștepți ca băncile să fie atât de naive încât să dea împrumuturi foarte riscante. Înainte de a da un împrumut fac și ele o analiză. Dacă e vorba de o companie, pe lângă faptul că vor cere garanții vor dori să se uite și prin datele financiare și să calculeze ROE (return on equity) sau Debt to Equity (proporția dintre capitalul propriu și cel împrumutat).
Cu cât Debt to Equity e mai mare cu atât mai riscantă va fi afacerea pentru bancă așa că s-ar putea să nu dorească să dea împrumutul sau să ceară niste dobânzi mai mari pentru riscul suplimentar pe care și-l asumă.

Leverage-ul este folosit de mai toate companiile. Banii împrumutați de la bancă sunt mai ieftini în general decât banii atrași ca și capital. Despre costul capitalului vorbim însă cu altă ocazie. 
Întrebarea care se pune este care este împrumutul optim. Unei companii solvabile banca îi dă oricât de mulți bani dorește, dar tot la fel de adevărat e că îi va cere pe toți înapoi. Când ne ducem să ne împrumutăm la bancă trebuie să ne întrebăm dacă merită împrumutul (dacă putem obține profit suficient de mare încât să acoperim și dobânzile) și dacă putem acoperi riscurile (de exemplu de unde facem rost de cash pentru a plăti lunar rata de credit)

Un leverage mare este foarte riscant și ne poate crea mari dificultăți.

Spre exemplu, cei care au făcut împrumut în franci elvețieni. 
La momentul în care au împrumutat banii ei au obținut o sumă mai mare de la bancă decât dacă ar fi cerut împrumutul în alte valute. Asta pentru că la momentul respectiv dobânzile la împrumuturile în franci erau mai mici deci oamenii și-ar fi permis să ia un credit mai mare plătind practic aceeași rată. Cu alte cuvinte s-au folosit de un leverage mai mare.
Din păcate pentru ei a urmat un dezastru pentru că n-au luat în calcul și riscul valutar. Francul elvețian s-a apreciat foarte mult față de celelalte valute și astfel au ajuns să nu-și mai poată plăti ratele. Leverageul (în română ar însemna ridicare) i-a ridicat mai sus, dar și când au căzut au făcut-o de la o înălțime mai mare și pagubele au fost mult mai mari.

Și pe piața de capital există posibilitatea de a folosi leverage. Se cheamă tranzacție în marjă - cumperi acțiuni cu bani împrumutați de la casa de brokeraj. Nu intru în amănunte despre cum se face pentru că eu te-aș sfătui să nu o faci niciodată. Dacă vrei să joci la bursă este excelent, dar joacă numai banii tăi și nu toți ci numai banii pe care ți-i poți permite. Și încearcă să fii mai degrabă conservativ, nu risca prea mult.

0 comentarii: