WHAT'S NEW?
Loading...

LIBOR


LIBOR - London Interbank Offered Rate - este o referință pentru dobânzile bancare.

LIBOR reprezintă dobânda medie la care băncile mari din întreaga lume se împrumută una pe alta. 

Cum se calculează?

E un fel de chestionar la care trebuie să răspundă 18 bănci importante din întreaga lume. De fapt e o singură întrebare -  “At what rate could you borrow funds, were you to do so by asking for and then accepting interbank offers in a reasonable market size just prior to 11 am London time?”

Se elimină cele mai mari 4 rate și cele mai mici 4 rate, iar pentru restul de 10 rate se face o medie aritmetică și acesta este indicele LIBOR pentru ziua respectivă.

Se calculează LIBOR pentru 5 valute principale:
USD - dolar american
EUR - euro
GBP - lira sterlină
JPY - yen japonez
CHF - franc elvețian 

Pentru fiecare din cele 5 monede se calculează dobânda pentru 7 maturități:
overnight
o săptămână
o lună
două luni
trei luni
șase luni
doisprezece luni (un an)

Deci indicele LIBOR este de fapt un tabel cu 35 indici (5 monede X 7 maturități). 
Dintre toți acești indici cel mai popular este indicele USD la 3 luni. Când cineva se referă ”rata LIBOR curentă” se referă de fapt la indicele LIBOR USD la 3 luni.

Să presupunem că vrei să iei un împrumut în USD. În general banca îți va oferi un credit cu dobândă variabilă.
Ce înseamnă asta?
Rata = LIBOR (partea variabillă) + marja / câștigul băncii (partea fixă)
Rata creditului tău se va ajusta automat (va crește sau va scădea) o dată la 3 luni în funcție de cotația LIBOR din ziua respectivă.

Dacă ai împrumutat bani atunci vei fi fericit dacă LIBOR va scădea. Cu cât LIBOR va fi mai mic cu atât și rata ta va fi mai mică.

Dar dacă vrei să depuni bani la bancă sau vrei să cumperi obligațiuni cu dividente variabile atunci vei fi fericit dacă LIBOR va crește. Cu cât LIBOR va fi mai mare cu atât vei câștiga și tu mai mulți bani din dobândă sau dividente.

LIBOR nu este doar o referință pentru dobânzi, dar este și un indicator pentru starea economiei și sănătatea băncilor.
În ce sens?
Păi teoretic dobânda cu care cineva se poate împrumuta depinde de bonitate. Dacă riscul de neplată este mic atunci și dobânda pe care ar putea-o obține este mică, iar dacă riscul e mare la fel va fi și dobânda.

La începutul crizei financiare (în 2008) s-a descoperit că unele bănci au manipulat LIBOR, adică au raportat rate ale dobânzilor mult mai mici decât în realitate. Pe de-o parte ca să obțină finanțare mai ieftină (ducând LIBOR în jos), iar pe de altă parte ca să ascundă propria neperformanță și să lasă să se creadă că de fapt sunt bănci foarte solide.
Cum spuneam mai sus, de LIBOR nu depind doar ratele bancare, dar și multe instrumente financiare (obligațiuni sau instrumente derivate) așa că manipularea LIBOR a însemnat implicit manipularera piețelor de capital.

Recent indicele LIBOR a trecut din adminitrarea BBA (British Bankers Association) în administrarea ICE (InterContinental Exchange).

Cu tot scandalul implicat, indicele LIBOR a supraviețuit totuși și rămâne în continuare referința cea mai importantă în lumea bancară.

0 comentarii: