WHAT'S NEW?
Loading...

Povestea celor 6 maimuțe


Luăm o cușcă. În mijlocul cuștii punem o scară, iar deasupra scării atârnăm o banană. Introducem în cușcă șase maimuțe. Nu va trece mult timp și maimuțele vor vedea banana și bineînțeles că vor dori să o mănânce.

Când prima maimuță se va urca pe scară, în tentativa de a lua banana, vom stropi toate cele șase maimuțe cu apă rece. Un astfel de tratament va tăia pentru o perioadă pofta maimuțelor pentru banana atârnată în mijlocul cuștii, dar nu pentru mult timp. O altă maimuță se va apropia de scară încercând să ajungă la banană. Atunci vor fi din nou stropite toate maimuțele cu apă rece. După câteva astfel de încercări eșuate nicio maimuță nu va mai dori să se apropie de scară și să ia banana. Maimuțele sunt deștepte. Vor înțelege repede că orice tentativă de a lua banana se soldează cu un duș cu apă rece, în schimb dacă nu se apropie de scară nu vor păți nimic.

Când acest lucru se va întâmpla scoatem o maimuță din cușcă și o înlocuim cu altă maimuță. Nu va trece mult timp până ce maimuța cea nouă va vedea banana și va încerca să o ia și să o mănânce. Când se va apropia de scară… ei bine, celelalte maimuțe vor sări pe ea și îi vor administra o pedeapsă. După un timp maimuța cea nouă va încerca din nou să ia banana și iarăși va fi pedepsită de celelalte maimuțe. Același lucru se va repeta până ce maimuța cea nouă va înțelege că nu are voie să se apropie de scară.

Când acest lucru se va întâmpla mai scoatem din cușcă o maimuță și o înlocuim cu altă maimuță. Puteți ghici ce se va întâmpla? Desigur. Maimuța nou introdusă în cușcă va râvni la banană, dar la prima încercare de a o lua va fi pedepsită de către celelalte. Interesant e că și maimuța care fusese anterior introdusă în cușcă va participa cu entuziasm la pedepsirea maimuței noi, deși ea nu fusese niciodată stropită cu apă rece și deci nu știa motivul pentru care nu e voie să se apropie de scară.
Repetăm pasul anterior până ce toate cele șase maimuțe aflate inițial în cușcă vor fi înlocuite de alte șase maimuțe noi. Acum vom avea în cușcă șase maimuțe care nu au fost stropite niciodată cu apă rece, dar care nu vor dori să se apropie de scară și să mănânce banana. De ce se întâmplă asta?

Păi… ”pentru că așa s-au făcut întotdeauna lucrurile pe la noi”.
Și iată cum încep să se cristalizeze politicile companiilor. Sunt sigur că toți care au lucrat într-o companie au întâlnit situații asemănătoare – reguli care la prima vedere par absurde, nimeni căruia să-i pese că există aceste reguli absurde, ba mai mult o bruscă solidaritate și o rezistență puternică a vechilor angajați la orice încercare de schimbare a acestor reguli.

Fără îndoială, regulile și procedurile sunt un lucru necesar în orice fel de societate sau organizație. Ele ne ajută să facem lucrurile mai repede, mai bine și într-un mod metodic. Fără reguli s-ar ajunge foarte repede la haos, la situația în care nimeni n-ar mai știi ce să facă și cum să facă. Aceste reguli și proceduri, ca și în povestioara de mai sus, sunt rezultatul unor experiențe anterioare și ne ajută să învățăm ceva din ceea ce s-a întâmplat în trecut, să îmbunătățim ceva, să facem lucrurile în așa fel încât să ne fie mai bine. Totuși, ca și în povestioara de mai sus, ne întâlnim în viața de zi cu zi cu tot felul de reguli care ni se par cel puțin stupide. Poate că ele au avut sens la un moment dat, dar dacă nu sunt adaptate noilor condiții nu fac altceva decât să aibă un efect contrar celui dorit – mai mult ne încetinesc și ne îngrădesc dezvoltarea decât ne ajută la ceva. De multe ori ritmul alert al vieții, societatea în care trăim, ne împing de la spate și nu găsim resursele necesare pentru a sta puțin, a analiza și a îmbunătății setul de reguli ce ne guvernează. Ne mulțumim să respectăm regulile așa cum sunt, fără a mai raționaliza. Ne mulțumim să fim o altă maimuță dintr-o cușcă. Organizațiile performante tocmai asta fac – se adaptează permanent. Cum? Simplu. Oferă tuturor persoanelor din organizație, indiferent de nivelul ierarhic, puterea de a face schimbări ori de câte ori regulile vechi nu mai corespund cu noua realitate.



PS: Aceasta este o fabulă. În realitate nicio maimuță nu a fost stropită cu apă rece și nu a avut de suferit în niciun fel.

0 comentarii: