WHAT'S NEW?
Loading...

Exotic Currency


Exotic Currency / Valute exotice - sunt considerate acele monede care se tranzacționează rar. În limbaj bursier - nu sunt lichide, se tranzacționează în volume mici, piața nu are adâncime, spreadul (diferența dintre ask și bid) este mare.


În recenta criza provocată de valorizarea bruscă a francului elvețian am auzit mulți comentatori / analiști folosind termenul de valută exotică, doar că unii dintre ei îl foloseau în mod greșit. Adică ei se refereau la francul elvețian sau la yenul japonez ca fiind valute exotice. Total greșit. De fapt atât francul elvețian cât și yenul japonez fac parte din grupul valutelor puternice.

Valutele principale sunt: Dolarul american (USD), Dolarul Canadian (CAD), Euro (EUR), Lira sterlină (GBP), Francul elvețian (CHF) și Yenul japonez (JPY)

Un exemplu de valută exotică este chiar Leul românesc. În România este moneda de bază, dar la nivel internațional este o monedă foarte puțin râspândită. Alte exemple ar putea fi Bahtul thailandez, Pesosul uruguaian etc. De fapt toate celelalte valute care nu fac parte din grupul valutelor majore.

0 comentarii: