WHAT'S NEW?
Loading...

WACC



Orice finanțist știe ce înseamnă WACC. Normal, e un lucru fundamental.
Orice finanțist mai puțin cei angajați la Ministerul Finanțelor și prin celelalte structuri administrative centrale și locale. Pentru ei probabil că WACC înseamnă sunetul făcut de broască, altfel nu se poate explica felul catastrofal în care gestionează banii publici, adică banii noștri ai tuturor.

WACC - Weighted Average Cost of Capital - Costul mediu ponderat al capitalului.

Da, banii costă bani. Și costurile nu sunt mici. Ori de câte ori dorim să facem o investiție se va pune problema - de unde luăm banii necesari? Și este una din cele mai importante probleme. Dacă nu găsim bani nu vom putea face investiția. În plus, trebuie să găsim cea mai bună soluție, adică să găsim cea mai ieftină variantă de finanțare.

Formula de calcul

WACC = E/V * Re + D/V*Rd*(1 - Tc)

unde:
E - valoarea de piață a capitalului companiei (equity)
D - valoarea de piață a datoriilor companiei (debt)
V = E + D
E/V - procentul din finanțare care reprezintă capitaluri proprii
D/V - procentul din finanțare care reprezintă capital împrumutat
Re - costul capitalului propriu
Rd - costul datoriilor
Tc - taxele

Orice companie se poate finanța din doar 2 surse - împrumuturi de la bănci sau capital investit de către acționari. Nu există altă posibilitate. Chiar dacă o companie are propriile rezerve de cash, acei bani sunt de fapt dividente pe care nu le-a dat acționarilor, deci tot bani ai acționarilor.

Fie că luăm bani de la o bancă fie că atragem investitori, va trebui să plătim o anumită dobândă (cost) pentru banii luați. Practic dobânda cerută de către împrumutator sau de către investitori reprezintă costul lor de oportunitate.  Dacă nu le oferim un câștig cel puțin la fel de mare nu vom obține finanțarea pentru că ei vor prefera să-și plaseze banii în altă parte.

În general împrumuturile luate de la bănci sunt mai ieftine decât banii opținuți din capitalurile proprii. În plus, ratele de credit sunt și deductibile (de aceea apare factorul (1-Tc) în formula WACC). Problema care se pune e dacă și banca vrea să dea împrumutul. O companie aflată la început de drum nu are suficientă credibilitate și ca atare va trebui să se finanțeze mai mult prin atragerea de investitori. O companie care are un istoric bun va putea primi însă cu ușurință împrumuturi. Și atunci de ce n-ar folosi o astfel de companie doar împrumuturi pentru finanțare? Că doar tocmai am spus că împrumuturile sunt mai ieftine. Pentru că există și riscuri - vezi leverage. Și băncile nu sunt dispuse să își asume în proporție de 100% riscurile.

Hai să luăm un exemplu simplu.
Vrem să facem o investiție - de exemplu să cumpărăm un utilaj de 10.000 $. De unde luăm banii? Dacă am găsi pe stradă o pungă mare cu bani am rezolva imediat problema. Dar dacă nu găsim? Atunci luăm o pungă goală, în ea punem 4.000 $ bani pe care i-am avut cash (ăștia fiind banii investitorilor) și mai luăm împrumut de la bancă încă 6.000 $, bani pe care îi punem și pe ei în pungă.  În total vom avea în pungă 10.000 $, adică exact cât ne trebuie pentru utilaj.
Cât a costat de fapt utilajul? Dacă am fi găsit banii pe stradă ar fi costat exact 10.000 $, adică banii pe care îi cere vânzătorul. Dar, dacă nu găsim banii pe stradă va trebui să adăugăm la costuri și dobânda pe care o cere banca pentru banii împrumutați și câștigurile pe care le pretind investitorii pentru a finanța achiziția.
Merită să cumpărăm utilajul? Hai să vedem.

Să presupunem că va trebui să dăm la bancă o dobândă de 5% (cu tot cu deducerile fiscale). Să presupunem că investitorii doresc cel puțin 15% profit.
În cazul ăsta vom avea WACC = 15%*4000/10000 + 5%*6000/10000 = 9%
Deci va merita să cumpărăm utilajul respectiv doar dacă va aduce un profit de cel puțin 9%. Dacă profitul e mai mare cu atât mai bine. Investitorii vor primi mai mult decât au cerut și vor fi foarte fericiți (și poate vor dori să-i dea și un bonus celui care a avut ideea genială de a cumpăra utilajul). Dacă profitul e mai mic de 9% investitorii ar fi foarte nemulțumiți și adio bonusuri.

Deși pare o formulă matematică foarte simplă WACC pentru o
întreagă companie este foarte greu de calculat în practică. Dacă WACC este calculat de 2 persoane diferite s-ar putea să iasă rezultate diferite. Cum se poate asta? Doar matematica este o știință exactă, nu? Matematica da, dar economia mai puțin. În primul rând există mai multe interpretări a ceea ce înseamnă împrumuturi (debts). Dobânda sau profitul cerut sunt proporționale cu riscurile asumate și cum pot exista diferite opinii privind riscurile așa vor exista și niveluri diferite pentru dobânzile sau profiturile așteptate.

0 comentarii: