WHAT'S NEW?
Loading...
Dead Cat Bounce
Anglo-saxonii au obiceiul de a folosi cuvinte foarte descriptive pentru a defini o anumită situație.
Așa e cazul și cu Dead Cat Bounce.
Dacă arunci o pisică moartă de la înălțime, când atinge pământul va sări în sus, părând pentru foarte puțin timp că e vie, asta înainte să cadă din nou pe pământ și să rămână nemișcată.
Recunosc că e cam macabru, dar descrie perfect un fenomen des întâlnit pe piețele de capital. Când o companie are probleme și se apropie de un inevitabil faliment prețul acțiunilor acelei companii scad în mod vertiginos. La un moment dat, pe parcursul acestei căderi, are loc o tresărire, o creștere a prețului care te face să crezi că totuși compania își va reveni, că investitorii își recapătă încrederea și că totul va fi bine. Dar dacă pisica e moartă, n-are cum să mai învie. După o scurtă creștere va urma întotdeauna inevitabilul final.
Creșterea are explicațiile ei.
Sunt investitori care cred că acțiunile au ajuns la minimul la care puteau coborî și acum e momentul să cumpere ieftin.
Sunt investitori care își închid pozițiile short așa că trebuie să cumpere acțiuni
Mai sunt și speculatori care încearcă să profite de fluctuația de preț.
Dead Cat Bounce este un pattern folosit în analiza tehnică. Desigur nu toate companiile ale căror acțiuni scad au probleme. Prețul poate scădea din diferite motive, dar acțiunile își revin. Se spune că acțiunile urmează patternul Dead Cat Bounce atunci când are loc o scădere abruptă, o creștere și din nou o scădere până sub nivelul atins anterior. Dacă se întâmplă așa șansele ca acțiunile să o mai ia în sus sunt infime, mult mai probabil e să cadă în continuare. Uneori au loc mai multe ”țopăituri” - fiecare creștere e mai mică decât cea anterioară, fiecare scădere duce prețul mai jos decât a fost anterior.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu