P/E - Price to earning - raportul dintre prețul unei acțiuni și câștigul per acțiune (EPS).
Cu alte cuvinte P/E ne arată câți dolari este dispus să plătească un investitor pentru fiecare dolar pe care îl va câștiga (să prespunem că tranzacțiile bursiere se fac în dolari).
Fraza de mai sus pare un pic fără sens, nu? Adică dau mai mulți dolari ca să câștig un dolar? Da, pentru că dolarul ăla l-aș câștiga într-un an, anul viitor aș câștiga alt dolar și tot așa. Pe termen lung mă aștept să câștig mai mult decât am plătit.
În general ne putem aștepta la o valoare a P/E între 10 și 25.
Este un indicator foarte popular pentru investițiile bursiere , deși nu este nici pe departe un indicator precis, pe care să ne putem baza.
De ce nu este precis? Din cauza numitorului pentru că EPS, poate fi manipulat prin diferite artificii contabile.
Totuși P/E e un indicator ce merită atenția.
P/E ne poate oferi o idee despre așteptările pieței față de perfromanța companiei respective.
Dacă P/E este mare înseamnă că în viitor compania o să aibă performanțe bune și o să ofere câștiguri mai mari decât în prezent.
Dacă P/E este mic atunci optimismul față de performanța viitoare a companiei nu este așa de mare.
Ar trebui făcută comparație între P/E pe care le oferă acțiunile companiilor care activează în aceași industrie sau în industrii asemănătoare altfel comparația nu e relevantă.
În industrii dinamice, cum e industria Hi-tech, ne așteptăm să găsim P/E mai mare pentru că potențialul de creștere e mare în timp ce în industria grea ne așteptăm la un P/E mai mic pentru că potențialul de creștere e foarte mic.
P/E mai e influențat și de alți factori.
- Investitorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare pe acțiunile care au risc redus, ca atare companiile foarte solide (blue chips) vor avea un P/E mai mare față de companiile mai riscante. Ok, companiile foarte solide au perspective mai mici de creștere (pentru că sunt deja foarte mari și nu mai au unde să crească foarte mult) deci nu o să întâlnim un P/E foarte mare în cazul lor, dar acum mă refeream doar la cum influențează riscul P/E
- În perioadele de optimism al pieței investitorii sunt dispuși să plătească mai mulți bani pe o acțiune, ca atare P/E va crește, în schimb în perioadele de recesiune investitorii vor fi mult mai precauți, vor fi dispuși să plătească mai puțin, ca atare P/E va scădea. Deasemenea, în perioade de inflație mare P/E va fi mai mic.
Există 3 moduri de a calcula P/E. Asta presupunând că EPS se va calcula după aceași formulă.
- Trailed P/E - se calculează câștigul pe ultimele 12 luni (date istorice)
- Projected P/E - se calculează câștigul pentru următoarele 12 luni (folosind estimări)
- Average P/E - EPS se calculează pentru ultimele 6 luni și viitoarele 6 luni.
Când o companie nu a raportat câștiguri (EPS = 0) sau a raportat pierderi (EPS negativ) atunci P/E nu se calculează, rămâne nedefinit.
Când 2 companii similare oferă P/E diferite asta ar putea însemna că o companie e supraevaluată sau cealaltă este subevaluată.
Dar P/E nu spune întreaga poveste. Poate există motive întemeiate. Poate că piața se așteaptă ca o companie să înflorească în timp ce cealaltă să aibă probleme. Cel mai bine e să faci rost și de alte informații și să nu te bazezi doar pe P/E.
Încă ceva. Poate ai descoperit că o companie chiar e subevaluată. În cazul ăsta ai putea cumpăra acțiuni mai ieftine decât valoarea lor reală, nu? Da, dar să nu te aștepți că poți să faci speculații pe tema asta. Poate piața o să-și dea seama că acea companie e subevaluată de abia peste câțiva ani așa că va trebui să aștepți destul de mult până să vinzi în câștig.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu