WHAT'S NEW?
Loading...

Discursul public - cateva sfaturi


Să vorbești în fața publicului nu e ușor. De fapt, pentru majoritatea oamenilor, vorbitul în public reprezintă una din cele mai mari fobii. De câte ori n-ai auzit - „sunt timid, mi-e rușine să vorbesc în fața tuturor”?

Așa se întâmplă și cu tine? Ești timid? Te sperie ideea de a vorbi în fața multor perechi de ochi care îți urmăresc cu atenție fiecare gest, fiecare mișcare? N-ar trebui să te temi.  Să știi că emoții au chiar și cei mai mari oratori. Toată lumea le are. Dar ei au învâțat cum să le depășească și asta poți să faci și tu. Prin exercițiu poți să depășești această barieră, poți să înveți cum să comunici exact mesajul dorit.

E și normal să ai emoții când ești în centrul atenției. Ți-e teamă că vei fi judecat și vei fi judecat negativ. Ți-e teamă că s-ar putea să faci greșeli și să te simți ca un fraier. Ți-e teamă că nu ești suficient de bun și publicul nu te va plăcea și nu vei avea niciodată succes.

Dar există și vești bune.  Emoțiile nu sunt atât de rele. Organismul intră într-o stare de alertă și mobilizează toate resursele interioare. Asta te va ajuta să te concentrezi mai bine și să ai reacții mai rapide.

Să știi că atunci când te vei afla în fața unui număr de oameni necunoscuți, ei nici nu te vor plăcea nici nu te vor displăcea, în schimb îți vor acorda chiar de la început un pic de încredere. N-ai de ce să îți faci griji. Dacă toți ochii sunt ațintiți asupra ta înseamnă că-i interesează ce vei face și ce vei spune. Succesul va depinde numai și numai de tine și tot ce trebuie să faci este să înveți câteva trucuri simple.

Știi care e cheia succesului?

Repetă

Crezi că un actor este chiar atât de spontan, joacă chiar atât de natural, are replici chiar atât de spirituale doar pentru că e talentat? Nuuu. Poate are și taltent, dar este bun pentru că repetă în fiecare zi, studiază fiecare gest, fiecare mișcare multe ore la rând în fiecare zi. 

Bine, dar tu nu ai atâta timp la dispoziție. Ok, dar nici actor profesionist nu ești. Dacă ai fi n-ai mai fi citit articolul acesta. Tot ce ai tu nevoie este să susții o prezentare decentă.

Nici nu trebuie să dedici neapărat timp separat pentru exerciții de actorie. Îți citești mailurile, nu? Citești cărți, articole, te uiți pe internet, nu? Sunt sigur că da. Păi tot ce trebuie să faci este să citești cu voce tare câte ceva din cele pe care oricum le citeai și să fii atent la intonație. Este un exercițiu foarte util și foarte ușor.

Fă-ți temele

Am întâlnit mulți oameni care dau o atenție foarte mare detaliilor. Dacă vor să scire un mail sau o broșură pe care să o trimită clienților citesc și recitesc de câteva ori ceea ce au scris, verifică cu atenție dacă nu cumva s-au strecurat greșeli gramaticale, cer și opinia colegilor sau prietenilor, uneori trec și pe la departamentul juridic să se asigure că totul e în regulă, sunt atenți la așezarea în pagină și la design (dacă e vorba de broșură) și de abia după ce totul li se pare perfect trimit materialul respectiv.
Ei bine, exact aceeași oameni, când vine vorba de a da interviuri, de a face o prezentare în fața unui public numeros, se precipită, se grăbesc să o facă fără a se pregăti deloc înainte. Îți poți imagina care va fi rezultatul? Dezastruos, bineînțeles. Și chiar dacă nu va fi chiar atât de dezastruos mezajele vor fi confuze și neclare.
Nu cădea în aceeși capcană. Planifică-ți dinainte prezentarea.

Întâi de toate încearcă să-ți cunoști audiența. Oamenii sunt mult mai receptivi când le spui ceea ce vor să audă și înțeleg mult mai bine când vorbești pe limba lor. Chiar dacă vorbim toți limba română, fiecare domeniu de activitate are propriul limbaj de specialitate, propriul jargon.

Construiește-ți mesajul. Care este ideea principală? Cum poți să convingi publicul să adere la această idee? Îți aduc aminte că obiectivul tău principal este să transmiți un mesaj nu să vorbești doar ca să te auzi vorbind, nu să distrezi publicul.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți înțelegi mesajul. Dacă tu nu-l înțelegi atunci cum te-ai aștepta ca alții să-l înțeleagă?

Controlează timpul

Dacă ești plictisitor o prezentare de 5 minute va putea părea prea lungă, dacă ești interesant o prezentare de 5 ore va putea părea prea scurtă.  Într-un final oamenii se vor plictisi indiferent de cât de bun ești.
Deci... începe cu ideea principală ca sa fii sigur. După aceea, întărește ideea principală. Uită-te în sală. Dacă nimeni nu cască încă... repetă ideile principale împreună cu alte lucruri interesante.

Showtime

Da, dacă te urci pe o scenă, fie ea și imaginară, trebuie să faci spectacol.

Întâi trebuie să captezi toate privirile. Dacă ochii care te privesc sunt încruntați sau plictisiți ai o mare problemă. În schimb dacă ochii care te privesc sunt zâmbitori înseamnă că totul merge perfect.

Am citit pe undeva despre un mic truc, dar care are efecte senzaționale. Știi ce înseamnă cuvântul ”great”? Poți să repeți cu voce tare? Simți cum începi să zâmbești?  Mai repetă ”great” de câteva ori. E foarte interesant, nu?
Deși oamenii își pot schimba expresia feței într-o fracțiune de secundă, există în același timp și un fel de inerție. De exemplu - Să presupunem că privești o poză amuzantă și ncepi să zâmbești. Zâmbetul va persista pe față și ceva timp după ce nu mai privești la acea poză. înainte să-ți faci apariția pe scenă repetă de câteva ori ”great”. Te vei simți mai încrezător în propriile forțe și vei avea pe față un zămbet larg.
Oamenii tind să imite expresia feței celor pe care îi privesc. Dacă acea persoană zâmbește, zâmbește și cel care-l privește, dacă e încruntat și celălalt se încruntă și tot așa. Deci... Zâmbește și toată lumea va zâmbi cu tine. Era și un cântec - When you're smiling the whole world will smile with you.

Bun, hai să-ți mai spun un truc. Se cheamă ”icebreaker” sau dacă preferi varianta în limba latină - ”captatio benevolentia”. Mulți vorbitori își încep discursul spunând ceva amuzant tocmai pentru a atrage simpatia. Poți să spui câteva lucruri interesante care să stârnească curiozitatea, poți să începi prin a spune câteva cuvinte calde, să-ți arăți respectul pentru cei care te privesc și să transmiți că ești aproape de ei, că îi tratezi ca pe niște prieteni.

Unii vorbitori au tendința să folosească cuvinte mari și fraze sofisticate în ideea de a arăta cât de deștepți sunt ei. Total greșit. Impresia pe care o lasă e una de infatuare. Și oamenilor nu le plac infatuații așa că, în loc de admirația la care sperau, acei vorbitori se vor alege cu o reacție de respingere.

Încearcă să nu citești un discurs pregătit dinainte. Deobicei un discurs citit este plat și plictisitor și nu va fi pe placul audienței. 
Te-ai întrebat vreodată cum de înțelege un câine ce vrem de la el? Și pare că înțelege chiar dacă îi vorbim în română, engleză, franceză sau orice altă limbă. Măi să fie! Dar câte limbi străine știe un câine? Nu știe niciuna. Dar înțelege ce vrei de la el datorită intonației. Să știi că așa se înâmplă și cu oamenii. E adevărat, noi înțelegem sensul cuvintelor, prin cuvinte ne facem înțeleși, dar oamenii sunt cel puțin la fel de atenți la intonație cum sunt la cuvinte. De altfel, cei din public pot citi și singuri cuvintele și informațiile dintr-o broșură. Ei sunt atenți și te vor asculta dacă reușești să le transmiți emoții și simțăminte nu cuvinte.
În loc să citești de pe o foaie de hârtie încearcă să vorbești din toată inima. Dacă ești onest și crezi cu adevărat în ceea ce spui atunci succesul va fi garantat. Dacă nici tu nu crezi în ce spui, cum să te aștepți ca alții să te creadă?

Discursul ar trebui să sune ca o muzică. De aceea este nevoie de ritm și intonație.
La fel ca și în muzică trebuie să existe pauze scurte între idei. Trebuie să lași publicului un mic răgaz să reflrecteze la ce ai spus și să asimileze mesajul pe care l-ai transmis. Și îți mai tragi și tu răsuflarea cu ocazia asta.

Mulți oameni se spune că sunt vizuali - culeg majoritatea informațiilor prin ceea ce văd. Ajută-i. Însoțește-ți cuvintele cu gesturi.

În timp ce vorbești ascultă cu atenție. Chiar dacă doar tu ești cel care rostește cuvinte de fapt toți cei din public vorbesc și ei în același timp. Doar că ei vorbesc prin limbajul corpului nu prin cuvinte.
Fii atent la ceea ce îți transmit ascultătorii prin gesturi. Dacă simți că pierzi atenția publicului trebuie să o recâștigi imediat. Și imediat înseamnă imediat. Dacă eziți chiar și o secundă, dacă îi dai înainte cu ce spuneai înainte i-ai pierdut iremediabil. Va fi foarte greu să recâștigi atenția odată pierdută. Deci, imediat ce sesizezi că publicul nu te mai ascultă cu atenție, întrerupe ceea ce spuneai și fă apel la o altă ”captatio benevolentia”. Dacă nu merge cu o glumă sau cu altceva va trebui să apelezi la varianta de urgență - pur și simplu spui, cât de clar și răspicat poți, următoarea frază ”Atenție toată lumea! Este foarte important...”

Dacă știi și alte trucuri împărtășește-le cu noi. Dacă ai experimentat deja trucurile de mai sus ar fi interesant dacă ne-ai spune care au fost rezultatele.

0 comentarii: