WHAT'S NEW?
Loading...
Opportunity Cost
Opportunity cost - costul de oportunitate - în esență, beneficiile pe care le-ai fi putut avea dacă alegeai altă oportunitate.
Ideea e simplă, dar poate e mai puțin evidentă la prima vedere.
Mai mereu suntem puși în fața unei alegeri. Mereu trebuie să decidem - aleg X sau aleg y? Plec de la presupunerea că fiecare încearcă să facă cea mai bună alegere pentru sine. Cum decidem? Păi comparăm beneficiile alternativei x cu cele ale alternativei y și decidem care din cele 2 alternative ne aduce cele mai mari beneficii.
Ar fi simplu dacă nu ar fi complicat, nu? Beneficiile imediate sunt ușor de evidențiat, dar când facem alegerea trebuie să luăm în calcul și beneficiile pe termen lung, care de multe ori nu mai sunt atât de evidente sau ușor de calculat.
Hai să vedem câteva exemple ca să înțelegei mai bine la ce mă refer:
1 Un tânăr tocmai ce a terminat liceul și acum trebuie să se gândească la viitorul lui și la ce vrea să facă în viață. Să spunem că are 2 alternative - să se angajeze imediat sau să se înscrie la facultate.
Pe termen scurt prima alternativă este în mod evident mai avantajoasă. Va începe să câștige banii lui imediat. Va putea să-și ia un credit etc. În schimb, dacă se duce la facultate va trebui să plătească taxe de scolarizare și nici nu va câștiga bani.
Pe termen lung s-ar putea însă (de fapt e aproape sigur) ca facultatea să-și arate roadele. Tânărul își va putea găsi un job mult mai bine plătit și astfel va putea să-și plătească ratele pentru datoriile făcute cu școlarizarea și tot îi vor rămâne mai mulți bani decât dacă ar fi fost angajat ca muncitor necalificat.
Vei spune - Stai, cât ar fi mers la facultate ar fi putut să progreseze în carieră deci, la momentul în care ar fi terminat studiile dacă alegea a doua variantă ar fi fost deja muncitor calificat și ar fi câștigat poate mai mulți bani decât ca proaspăt absolvent fără experiență. Da, perfect adevărat. Dacă aceasta este o posibilitate reală atunci ea trebuie luată negreșit în vedere când calculăm costurile de oportunitate.
2 Un agricultor trebuie să decidă ce cultură să însămânțeze. Are de ales să zicem între grâu, porumb și rapiță. Trebuie să vadă ce productivitate poate obține, ce prețuri vor fi la toamnă când va recolta, ce costuri suplimentare are etc.
Poate îți pui întrebarea - Care e costul de oportunitate când avem de-a face cu mai multe variante din care să alegem? Costul de oportunitate e beneficiul dat de cea mai bună ofertă pe care n-am ales-o.
Mergând mai departe, agricultorul nostru se poate gândi dacă să folosească chimicale sau să meargă pe o strategie bio. Altă alegere, alte implicații alte costuri de oportunitate. Și poate a doua alegere depinde de prima alegere.
3 O fabrică de produse electronice are o linie de asamblare, materii prime și oameni specializați astfel încât să poată produce laptopuri sau telefoane mobile.
Ce să producă - laptopuri sau telefoane? Poate produce și una și alta, dar atunci se va pune problema ce cantitate să producă din fiecare. Problema asta are și un nume - production possibility frontier, iar evaluarea costurilor de oportnitate ne ajută să o rezolvăm.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu